• De Sint-Pieterskerk van Langdorp

  de oudst bewaarde kerk van onze streek

  Wegens haar architectonische kwaliteiten en omwille van het uitzonderlijk

  meubilair behoort de Sint-Pieterskerk van Langdorp tot een van de

  merkwaardigste oude kerkgebouwen van de Demervallei."

   

  De Sint-Pieterskerk is de oudst bewaarde kerk van onze streek, met een intense religieuze beleving. Ze is al 20 jaar dé locatie voor orgelrecitals en diverse andere concerten met o.a. koren of fanfares. Ze diende al voor diverse cd-opnames. Bovendien wordt muziek in zijn meest diverse vorm en het majestueuze orgel ook gebruikt in de vieringen.

   

  De Sint-Pieterskerk heeft een aantal grote troeven. Op muzikaal gebied zit de akoestiek top en biedt het magistrale, gerestaureerde en goed onderhouden Robustelly-orgel (uit 1781) een enorme opportuniteit.

   

  Zowel het gebouw als het interieur hebben een grote erfgoedwaarde. Naast het orgel zijn er o.a. unieke bewaarde stukken zoals 17de -eeuwse grafplaten, een uitzonderlijk marmeren hoofdaltaar en zijaltaren, eikenhouten lambrisering in Louis XVI-stijl, en beeldhouwkunst o.a. uit de late 15de eeuw. Anders dan in vele kerken uit de streek hangen er schilderijen uit de 17de eeuw in situ, op hun originele plaats.Zowel het gebouw als het interieur hebben een grote erfgoedwaarde. Naast het orgel zijn er o.a. unieke bewaarde stukken zoals 17de -eeuwse grafplaten, een uitzonderlijk marmeren hoofdaltaar en zijaltaren, eikenhouten lambrisering in Louis XVI-stijl, en beeldhouwkunst o.a. uit de late 15de eeuw. Anders dan in vele kerken uit de streek hangen er schilderijen uit de 17de eeuw in situ, op hun originele plaats.

   

  Met haar laat 13de -eeuws gotisch koor en 14de -eeuwse toren opgetrokken in typische ijzerzandsteen is ze bovendien erg kenmerkend voor deze streek. Samen met het ommuurde kerkhof, de pastorie, de goed bewaarde notabelenwoningen en het gemeentehuis is ze bepalend voor het uitzicht van Langdorp als aantrekkelijkste dorpskern aan de oever van de Demer.

   

  Muzikale omkadering als middel om erfgoed zichtbaar te maken